19 marca 2021 Udostępnij

Etykiety żywieniowe przechodzą metamorfozę

Kiedy ostatni raz korzystałeś z panelu faktów żywieniowych na opakowaniach żywności przed zakupem? Jeśli minęło już trochę czasu, nie jesteś sam. Według NPD Group, mniej niż połowa kupujących korzysta z informacji o wartościach odżywczych na etykietach produktów spożywczych, aby pomóc w dokonaniu zakupu.

Żywności i Leków (FDA) ogłosiła niedawno swoje proponowane przepisy dotyczące aktualizacji 20-letniego panelu Nutrition Facts znajdującego się na praktycznie wszystkich pakowanych produktach spożywczych. Aktualizacja opiera się na najnowszych badaniach naukowych łączących dietę z chorobami przewlekłymi i ma na celu ułatwienie kupującym uzyskania informacji, których potrzebują, aby dokonać świadomego wyboru żywności.

Główne zmiany, które można zobaczyć z proponowanym nowym panelu Nutrition Facts są, że kalorie są bardziej widoczne, wielkości porcji są bardziej realistyczne i teraz zobaczysz "dodane cukry" oddzielone od całkowitej zawartości cukrów (naturalnie występujących i dodanych). Większość specjalistów ds. żywienia jest zadowolona z proponowanych zmian, których wprowadzenie może zająć kilka lat.

Oto, co warto wiedzieć o etykietach żywności przyszłości:

1. Nie wszystkie cukry są sobie równe. Większość organizacji zdrowotnych, takich jak American Heart Association i Światowa Organizacja Zdrowia, zaleca zmniejszenie spożycia kalorii z cukrów dodanych w diecie. Obecnie Amerykanie spożywają około 16% kalorii z cukrów dodanych, czyli około 2-3 razy więcej niż jest to zalecane. Nowa etykieta żywności ma pomóc w ograniczeniu spożycia cukru dodanego. Po raz pierwszy "cukry dodane" zostaną umieszczone w tabeli wartości odżywczych oddzielnie od cukrów ogółem, dzięki czemu konsumenci będą mogli łatwo zidentyfikować, czy produkt, który zamierzają kupić zawiera niezdrowe cukry dodane. Cukry" w większości soków pochodzą z naturalnie występujących źródeł, takich jak organiczne owoce i warzywa.

2. Liczenie kalorii. Proponowana etykieta kładzie nacisk na kalorie i kalorie na porcję. Jest to wysiłek FDA, aby pomóc ograniczyć epidemię otyłości przez kalorie tak wyraźnie wyświetlane na etykiecie. Rozmiar czcionki dla kalorii zostanie zwiększona i będzie wyświetlany z przodu i na środku, więc nie będzie można przegapić kalorii liczy.

3. Wielkość porcji staje się rzeczywista. Nie będziesz już zauważać małych rozmiarów porcji na etykietach produktów spożywczych. Na przykład, wielkość porcji lodów zostanie zwiększona z ½ kubka do 1 kubka, a większość napojów będzie oparta na porcji 12 uncji zamiast 8 uncji. Ponadto, producenci żywności nie będą mogli podawać zawartości produktu w opakowaniu o wielkości, którą zazwyczaj spożywa się jako jedną porcję, np. mrożonego obiadu lub 20-uncjowego napoju, jako więcej niż jedną porcję. Zaproponowano również nowe wielkości porcji dla wielu produktów spożywczych i napojów, które będą bardziej typowe dla tego, co ludzie jedzą, a nie nierealistyczne porcje, które reprezentują to, co "powinni jeść".

Oskar Rzepecki

Redakcja sdesign.net.pl