
Jak się leczyć dzięki sokom?
Coraz więcej uwagi poświęca się zaletom, jakie posiadają świeżo wyciskane soki – tak owocowe, jak i warzywne. Nie od dziś wiadomo, że pozwalają organizmowi na uzupełnienie niezbędnych minerałów, nie można jednak nie docenić i tego, że przyczyniają się do prawidłowego odżywiania komórek.
Na fali zainteresowania sokami coraz częściej mówi się nawet o sokoterapii, która nie tylko oczyszcza organizm z toksyn, ale również niesie pomoc podczas leczenia wielu schorzeń i przyczynia się do tego, że poprawia się odporność organizmu. Soki są przy tym na tyle łatwo przyswajane przez nasz organizm, że nie ma takiego wieku pacjenta, w którym ich przyjmowanie nie byłoby skuteczne.
Urządzenia do soków
Oczywiście, można je uzyskiwać na przynajmniej kilka sposobów i właśnie sposób wydobywania soku z owocu albo warzywa ma niebanalny wpływ na to, jak bardzo jest on wartościowy z naszego punktu widzenia. W Polsce największą popularnością cieszą się w tym kontekście sokowirówki, łatwe w obsłudze, a jednocześnie dość tanie.
Niestety, korzystanie z nich wiąże się z ryzykiem pozbawienia owoców i warzyw przynajmniej części właściwości odżywczych. Alternatywą dla nich są wyciskarki, znacznie droższe ale i bez porównania dokładniejsze. Oczywiście, również w ich przypadku musimy liczyć się z ograniczeniami. Nie są to urządzenia zbyt wydajne, a ponieważ pracują wolno, przygotowanie soku zajmuje więcej czasu.
Zasady sokoterapii
Warto pamiętać o tym, że sokoterapia to coś więcej niż tylko regularne spożywanie soków owocowych i warzywnych. To także szereg zasad, których należy przestrzegać, aby zmaksymalizować ich działanie. Najważniejsza mówi o tym, że soki powinny być pite natychmiast po ich wyciśnięciu, wtedy bowiem mamy pewność, że ich wartość odżywcza jest najwyższa. Obniża ją nawet przechowywanie soków w lodówce, jeśli więc musimy zdecydować się na taki krok, starajmy się, aby czas ten był możliwie jak najkrótszy.
Jakość produktów
Licząc na szybkie efekty terapii z wykorzystaniem soków powinniśmy też zwracać uwagę na pochodzenie warzyw i owoców. Idealna jest sytuacja, w której pochodzą one z upraw ekologicznych, w takim przypadku bowiem mamy pewność, że w sokach nie znajdują się ani szkodliwe pestycydy, ani inne środki uprawy roślin, które mogłyby stanowić dla nas zagrożenie poprzez dostarczanie organizmowi substancji szkodliwych, utrudniających jego prawidłowe funkcjonowanie. Soki ze świeżych owoców i warzyw należy pić codziennie, najlepiej około pół godziny przed posiłkiem.
Jak schudnąć? – Sprawdzone sposoby
VĆwiczenia pomagają zrzucić zbędne kilogramy - to najskuteczniejsza i najrozsądniejsza z fizjologicznego punktu widzenia metoda odchudzania. W okresie treningowym wiele uwagi poświęca się odżywianiu. Odpowiednie odżywianie pozwala przyspieszyć proces odchudzania. Co jeść i jak...
Etykiety żywieniowe przechodzą metamorfozę
VKiedy ostatni raz korzystałeś z panelu faktów żywieniowych na opakowaniach żywności przed zakupem? Jeśli minęło już trochę czasu, nie jesteś sam. Według NPD Group, mniej niż połowa kupujących korzysta z informacji o wartościach odżywczych na etykietach produktów spożywczych, aby...
Fakty o marchewkach - nie są tylko dla królików!
VJeśli próbowałeś naszych soków Purify lub Fuel, wiesz, że uwielbiamy marchewki! Nie na darmo nazywają je "chrupiącym powerfood"; marchew dostarcza mnóstwo wartości odżywczych do organizmu. A czy wspomnieliśmy, że jest pyszna? Marchew jest drugim po ziemniakach najpopularniejszym...